Gastrohome: thuis uit eten 2.0

Bron: https://foodyard.nl/blog/ondernemers/gastrohome-thuis-uit-eten-20

Gastrohome: thuis uit eten 2.0

Nu de horeca al ruim een half jaar te maken heeft met flinke beperkingen, worden ondernemers gedwongen om naar andere mogelijkheden te zoeken. Zo ook de Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer. Hij werd bekend met het concept Crazy Piano’s en Baja Beach club. Inmiddels runt hij in binnen- en buitenland meerdere vooraanstaande horecaondernemingen, waaronder loungeclub Carpe Diem en restaurant Ikibana in Barcelona en restaurant Three in Rotterdam. Midden in de coronacrisis ontstond het idee voor Gastrohome, dat de beleving en service van het restaurant naar huis haalt door middel van een streaming met de ober. Robin vertelt over dit vernieuwende concept.

Door de komst van corona verkeert de horeca al ruim een half jaar in zwaar weer. Hoe is het voor jou om de branche waar je zo mee verweven bent te zien instorten?

“De eerste week was het heel paniekerig. Ik begon me af te vragen of mensen de horeca nog wel nodig hadden – wat inmiddels gelukkig wel is gebleken. Ons concept Kiiro, waar Japanse curry op het menu staat, is tijdens de lockdown open gebleven voor bezorging. Voor de rest zijn we gewoon rustig gebleven en was het wachten tot het over ging. Maar het zette me wel aan het denken: waar is nu behoefte aan? Daarin vond duidelijk een verandering plaats. Mensen gingen steeds meer naar manieren zoeken om de horecasfeer in huis te krijgen.”

En zo ontstond het idee voor Gastrohome?

“Ja. Er waren tijdens de lockdown veel restaurants uit het hoge segment die boxen gingen thuisbezorgen. Maar ik miste daarin toch de beleving. Je zet zo’n doos op tafel en twintig minuten later is alles op. Natuurlijk heb je dan lekker gegeten, maar het is niet waar uit eten gaan volgens mij écht om draait. Toen ben ik naar mogelijkheden gaan zoeken hoe dat wel kan. Iedereen was bezig met Zoom, dus ik dacht: kunnen we via Zoom niet een ober bij mensen thuis aan tafel krijgen? Wat wij voor ogen hadden, bleek via Zoom niet te kunnen, dus toen hebben we zelf een platform laten bouwen.”

Het bouwen van een eigen platform klinkt behoorlijk complex…

“Nou, we denken bij nieuwe concepten nooit zo veel in problemen, maar in oplossingen. En er kan tegenwoordig ook gewoon heel veel. Het moet goed gebouwd worden, dus daar heb je een goede partij voor nodig, maar verder is het geen rocket science. Het is vooral belangrijk dat de ober de lead heeft over de tafel, omdat we willen dat de gast ontzorgd wordt. De ober is eigenlijk de regisseur van het avondje uit.”

Hoe werkt Gastrohome precies?

“Gasten krijgen een doos thuisbezorgd met alle ingrediënten voor vier of vijf gangen. Qua bereiding hoeft er weinig meer te gebeuren, je hebt alleen een oven nodig voor de warme gerechten. En de ober leidt je dan door de avond heen, zoals dat in een restaurant ook gebeurt. We hebben zo veel mogelijk het restaurant proberen na te bootsen, dus het is niet zo dat de ober constant aan je tafel staat. Maar als je glas leeg is, zal de ober wel even inbreken en zeggen: ‘zou je mij willen helpen en het glas bijschenken?’. Het is dus echt een avondje uit, inclusief het persoonlijke contact, maar je hoeft er niet voor uit huis.”

En hoe gaan jullie obers dan te werk?

“We werken met wijken, net als in een gewoon restaurant. Eén ober houdt zes tot acht tafels in de gaten. Andere obers hebben ook zicht op elkaars tafels, dus het kan eventueel ook doorgekoppeld worden. Daarnaast kunnen we ook verschillende gasten aan elkaar koppelen. Dus als jouw ouders ergens anders in Nederland ook zitten te eten, dan kunnen we die tafels aan elkaar koppelen en komt de ober tussendoor bij twee tafels tegelijk langs.”

Jullie zijn nu ongeveer twee maanden live. Hoe zijn de eerste reacties?

“Heel goed. Van tevoren zijn mensen vaak sceptisch. ‘Ik ga toch niet naar een schermpje met een ober zitten kijken? Dat werkt toch niet thuis?’ We hebben het concept in eerste instantie met heel veel mensen getest en de meesten kwamen daar dan wel op terug, omdat je echt 2,5 uur lekker aan het tafelen bent. En nu we een tijdje bezig zijn, merken we ook dat mensen terugkeren of enthousiast aan anderen vertellen over het concept.”

Wat zijn de toekomstplannen met Gastrohome?

“We werken nu alleen nog vanuit restaurant Three. Herman den Blijker en François Geurds hebben al wel aangegeven ook geïnteresseerd te zijn, maar we willen het eerst rustig in onze eigen zaak opbouwen. Het moet ook geen ‘coronaproduct’ worden. Ik ben ervan overtuigd dat gewoon uit eten gaan nog steeds het summum is, maar zoiets als dit kan er wel prima naast bestaan. Dus we hebben geen haast. Daarnaast zijn we bezig met een cateringversie van dit concept, Gastromice. Die zal wel wat sneller uitgebouwd gaan worden, zodat cateringpartijen door middel van een streamingdienst toch aan de slag kunnen met evenementen zoals bedrijfsbijeenkomsten of een charity.”

Welke tips zou je andere ondernemers nog willen meegeven in de huidige tijd?

“In Azië zeggen ze: crisis betekent weer nieuwe mogelijkheden. Dat is ook zo, het maakt je creatief. Maar ik zou vooral willen zeggen: blijf rustig en doe geen concessies op je kwaliteit. Iedereen zit in een vervelende, onzekere tijd. Vooral die onzekerheid maakt het lastig, het belangrijkste is om vertrouwen te houden. En blijf bedenken dat je het allermooiste vak van de wereld hebt.”